To isbjørne over indgangen byder velkommen til det lille røde murstenshus, som blev opført i forbindelse med udvidelsen af Charlottenlund Slot i 1880’erne, da Kronprins Frederik (8.) og hans Louise boede på Charlottenlund. Ishuset var datidens køleskab, hvor slottets beboere holdt deres madvarer friske ved hjælp af store isblokke.
Huset i sig selv er specielt, men fugerne er en sag for sig og meget sjældne at se i dag. De er "brændte" med meget varme fugejern.
Brændte fuger blev den gang benyttet for nemmere at kunne opnå en ønsket profilering i fugen.
De gamle brændte fuger på Ishuset har en meget skarp, flad og konisk fugeprofil, som er svær at efterligne. For at opnå denne profilering på fugen har Guldmann Dam / Prenor fremstillet specielle brændejern og genskabt fugerne med de materialer og teknikker som blev benyttet i midten af 1800-tallet.
Charlottenlund Slot blev opført som barokslot i 1731-33 til Christian 6.’s søster Charlotte Amalie. I virkeligheden var det ikke et nyt slot men en ombygning og udvidelse af et endnu ældre slot – et lystslot kaldet Gyldenlund. Fra ombygningen og ca. 200 år frem var Charlottenlund Slot et kongeligt residensslot, hvis skiftende beboere har sat deres præg på slottet. I 1880-81 blev slottet forlænget med to fag og forsynet med to tværfløje og en kuppel med lanterne. Hermed skiftede slottet helt karakter fra barokstil til fransk renæssancestil.
Charlottenlund Slotshave blev i 1880'erne omlagt fra barok til romantisk stil. Det engelsk inspirerede haveanlæg rummer en lang række små fine seværdigheder, såsom det gamle ishus med udskårne isbjørnefigurer over indgangen.
På styrelsen for slotte og kulturejendommes hjemmeside kan du læse mere om Charlottenlund Slot og have - Se her.
Bygherre: Slots- og Kulturstyrelsen
Murer: Guldmann Dam / Prenor.