Facaderenovering og bygningsbevaring
På de ældst murede bygninger i Danmark fremstod facaden oftest i blank mur, eventuelt overfladebehandlet med kalk. Teknikken med at pudse facaderne med et jævnt lag puds/mørtel med en efterfølgende hvid eller farvet kalkning vandt indpas i Danmark omkring år 1700. Vi har specialiseret os i facaderenovering og bygningsbevaring af den tids bevaringsværdige ejendomme.
Flere store arkitekturværker fra denne periode, som for eksempel Frederiksberg Slot, er opført som pudsede huse, hvilket giver mulighed for en mere sammenhængende bearbejdning af facaden.
Med pudsede facader kunne man dække billige (genbrugs)materialer og konstruktioner, og mange af de enkle bindingsværkshuse, der blev opført i slutningen af 1700-tallet, er opført til at stå med hele facaden dækket af puds.
Den pudsede facade har mange forskellige udtryk og karakterer, og den slog for alvor igennem i den bredere bygningskultur i begyndelsen af 1800-tallet. Når man udfører facaderenovering på denne type bygninger, er det vigtigt at have den rigtige viden og fornemmelse for bygningsbevaring og bevaringsværdige ejendomme.
Der er på mange ældre murede huse en rig tradition for at udsmykke og fremhæve facadernes forskellige elementer som bevidste, arkitektoniske virkemidler, som for eksempel:
- Gesimser
- Sokler
- Kvaderunderfacader
- vandrette bånd
- indfatninger og overliggere (fordakninger) til vinduer og døre
Frem til midten af 1800-tallet var sådanne udsmykninger forbeholdt fornemme bygninger, men med industrialiseringen og den massive byudvikling, der fandt sted i århundredets sidste halvdel, blev den udsmykkede facade hver mands eje. Tidstypiske dekorationer blev brugt både på etageejendomme i de nye byudviklingskvarterer, på pyntelige huse i nye stationsbyer samt på borgerskabets store villaer, som nu er bevaringsværdige ejendomme.
Facadedekorationerne blev ofte masseproduceret og solgt gennem kataloger, hvor man kunne få færdigstøbte bygningsdele i alle historiske stilarter udført i cementmørtel eller gips. Dekorationerne blev indmuret eller ophængt på facaden. De er dog lige så ofte udført på stedet i pudset murværk.
Facader i blank mur er murværk med synlige mursten. I Danmark har brændte mursten været et vigtigt og velanset byggemateriale siden cirka 1150. Frem til begyndelsen af 1800-tallet blev brændte mursten primært brugt til kirker, herregårde og større borgerhuse. I det folkelige byggeri slog de for alvor igennem i sidste halvdel af 1800-tallet. Frem til 1950-erne var røde og/eller gule tegl det dominerende materiale i dansk bygningskultur, herunder på en del bevaringsværdige ejendomme, som vi udfører bygningsbevaring på.